Hőstressz elleni védekezés

A HŐSTRESSZ miatti veszteségek

A tehenek a legjobban a 4 és 6 °C-on érzik magukat. Amikor a hőmérséklet emelkedik a nyár folyamán, az állatok számára nagyon nehéz a saját testhőjük szabályozása így, szétosztják azt a körülöttük lévőkre is. Amikor a tehenek közel vannak elhelyezve egymáshoz a testhő még jobban növekszik, amelynek több negatív következménye is lehet:

 • Az állatok légzési száma megnövekszik, amely felborítja azok sav bázis egyensúlyát
 • A táplálékbevitel csökken
 • Kevesebb időt töltenek fekvéssel
 • Kevesebb tejhaszon

A legtöbb farm vezető szokás szerint két eszközt használ az állatok kényelmessége érdekében: természetes szellőztetés nyitott ablakokon keresztül, vagy ventilátor alapú hűtő rendszereket. Mindkét módszernek számos hátrányai vannak:

 • A természetes szellőztetés nagyban függ az időjárástól és az istálló szerkezetétől. Bárhogy is nézzük, nincs szél az év minden napján.
 • A ventilátorok egybe csoportosítása, amely a levegőt átlósan lefelé irányítja, sok energiát használva és újra keringtetve a párás, baktériumokkal teli levegőt az istálló körül, ahelyett, hogy hideg, tiszta, friss levegőt fújna be.
 • A ventilátorok által generált áramló levegő csak az egyik oldalát és hátát érik el az állatoknak. Sok állat a másik takarásában is áll.
 • Azok az állatok, amelyek a hierarchia csúcsán helyezkednek el, a legjobb pozíciókat foglalják el, ami azt jelenti, hogy a csorda többi tagja nincs megfelelőlen hűtve.

A HATÉKONY megoldás

Számos probléma megoldható egyetlen CAT 3000 hőstressz elleni rendszerrel:

 • A szellőztető cső segítségével tiszta, friss levegő kerül bevezetésre, amely egyenlően elosztott.
 • A hűtés közvetlenül felülről érkezik az állatok közé, amely megszünteti az állatok egymás takarásából adódó problémát, így biztosítva a hierarchia alacsonyabb rendű állatainak a megfelelő hűtését is .
 • T öbb ventilátorral szemben a CAT 3000 rendszer jóval alacsonyabb anyag és energia igénnyel rendelkezik.
 • A szellőztető kivezeti a baktériumokkal teli levegőt, ezáltal biztosítva egy egészségesebb légkört, amely megelőzi a légúti megbetegedéseket, így az ezekből adódó kezelési költségeket is kiküszöböli.
 • A rendszer állítható fúvókákkal ellátott.
 • T eljesen higiénikus mivel 40°C-on mosható. Az Oekotex álltal minősített (nincsenek mérgező összetevői). Égésgátló, tűzellenálló a DIN 4102:CLASS B1-ra vonatkozóan.

Friss levegő a fejőház egész területén

A magas páratartalom, a levegő káros gázoktól való szennyezettség és a kilélegzett levegőben lévő káros részecskék megnehezítik a munkát a fejőházban. A szabadon álló ventilátorok megbízható munkát biztosítanak a nyári hónapok alatt. A ventilátorok újrakeringtetik a levegőt az istállóban, de nehezen tudnak friss levegőt szolgáltatni a dolgozó térbe és általában kellemtlen szagot eredményeznek.

A CAT 3000 FEJŐHÁZ SZELLŐZTETŐ az első olyan rendszer, amely megfelelő szellőztetést nyújt az emberek és az állatok számára egyaránt. A szellőztető csövön található kis lyukakból álló mintázat szagmentes friss levegőt biztosít a fejőházakban. A váltható fúvókák oldalt az állatokra vannak irányítva. A fúvókák állíthatók a dolgozó térbe is, ha arra szükség van, pl.: nyári melegekben, annak érdekében, hogy jobb levegőáramlást nyújtson. Együtt az 5-lépéses kontrollerrel a rendszer egyénileg személyre szabható. A CAT 3000 FEJŐHÁZ SZELLŐZTETŐ egyszerűen installálható már meglévő fejőházakba.

Reverzibilis megoldásokról bővebben olvashat dr. Rózsa Botond .