Szuper minőségű lucernaszéna betakarítási technológia

Szuper minőségű lucernaszéna betakarítási technológia!

Dorcsinecz János és csapata csodát művel Kisdombegyházán!

A területeiken előállított érték a 4,5 milliárd forintot is meghaladja, és az így keletkezett 1 hektárra jutó termelési érték a 2 millió forintot is megközelíti.  Idehaza 2700 hektáron dolgoznak, mely mellett Romániában 2000 hektár bérmunkáját is vállalják, ezzel adva lehetőséget új munkahelyek megteremtésének. Az állandó dolgozók éves bértömege megközelíti a fél milliárd forintot is.

Mit köszönhet a precíziós gazdálkodásnak?

A precíziós gazdálkodás, ezen belül is az automata kormányzás bevezetésével, a gépparkok teljesítménye akár meg is kettőzhető, anélkül, hogy egyetlen új traktort, kombájnt, vagy munkagépet vásárolnánk. Az automata kormányzás olyan dolgot tett lehetővé, ami korábban nem kapott túlzott figyelmet. Segítségével nem csak nappal, hanem éjjel, sötétben, kisebb-nagyobb ködben, de még kellemetlen időjárási tényezők mellett is ugyanúgy folyhat a munka, mintha verőfényes napsütés lenne.

Közel 19%-os tejzsírtartalom növekedés pillanatok alatt

A jó széna rögtön visszaköszön a tej minőségében: 3,2 %-ról 3,8%-ra ugrott a tej zsírtartalma.

A tejelő szarvasmarhák takarmányozásában fontos szerepe van a lucernának, melyet széna formájában etetünk. Odafigyelünk a minőségre, a levágott növedék, ha lehet egyszer se ázzon meg. Ez sajnos nem mindig, vagy csak ritkán sikerül, de tavaly kivételesen így történt. A tavalyi aszályban betakarított lucernaszéna ugyanis nem csak a tehenek számára vált kívánatossá. A tehenek szinte két pofára falták a valóban hibátlan lucernaszénát. Ennek eredményeként a tehenek termelése hirtelen megváltozott. 330 tehénnel a napi fejési átlag elérte a 32 litert!

Fontos a szuper prémium minőségű lucernaszéna! A jószágnak jó szénát kell csinálni.

Ezen túl mindig szuper prémium minőségű lucernaszénát akarnak adni a teheneknek, mindegy, hogy a betakarításkor esik, vagy fúj, süt a nap, vagy zivatar van. A betakarításkor ügyelni kell, hogy a széna ne kapjon esőt. Ennek érdekében a lucernaszéna egy napnál tovább nem fekhet a renden.

Dorcsinecz János azt a metodikát követi, hogy az éjjel lekaszált lucernánál már a napfelkeltével megkezdődjön a szárítás folyamata. Ezekhez elengedhetetlenek az olyan mezőgazdasági gépek, melyek éjjel is ugyanolyan munkát képesek végezni, mint fényes nappal. Tehát igenis megoldható, hogy a felkelő nap a már szétterített rendeket süsse.

Így megelőzhető, hogy az esti harmat hatására leperegjen a levél, a legértékesebb takarmány rész.

Fontos a szokásosnál több levéllel, vékonyabb szárral rendelkező lucernaszéna alkalmazása, melyek beltartalmi értéke messze felülmúlja az átlagot.

Szoros együttműködés Ádám Jenővel, az Ádám és Társa Kft. tulajdonosával.

Az egynapos szárítás feltétele, hogy kaszáláskor szársértőt alkalmazzanak, mert akkor a növény képes annyira megszáradni, hogy már este be lehessen bálázni és a beszállítást követően bálaszárítóra helyezni a bálákat. A megfelelő szárazanyag tartalom eléréséig meleg levegővel kezelik. Erre a problémára Ádám Jenőtől kapott segítséget, aki Észak-Olaszországból és Kanadából hoz olyan szénakészítő eszközöket, amelyek a jó lucernaszéna előállításához szükségesek.

Az igazán kívánatos lucernaszéna abban is kitűnik, hogy esélye sincs benne a gombafertőzésnek, nem kell rettegni az aflatoxin felhalmozódásától. Az így betakarított lucernaszéna fehérjetartalma (22-23%), bizonyított.

LUCERNA TÁBLÁK

HONEY BEE traktorra szerelhető rendre vágó / arató

TUBE-LINE kondícionáló / szársértő gép.RECON kondícionáló / szársértő gép.ROC szalagos rendképző.A Recon-300-as szársértőt és a ROC 630-as rendképzőt meg is vették a kisdombegyháziak, és igazi csodát várnak tőlük. Idén állnak először rendszerbe.

BARAN TARIM traktoros gereblye


Örömmel tájékoztatjuk, hogy igenis van lehetőség a lucernában, mert:

A 2018 évi AGROmash EXPO AgrárgépShow rendezvényen részt vett a ROC SRL – Denis Ubaldi Úr, valamint az Ádám és Társa meghívására Giuseppe Grisenti Úr is. Grisenti Úr Párma mellett 450 db Holstein Fríz állománnyal, és saját sajtüzemmel rendelkezik. Parmigiano Reggiano sajtot gyárt, és azt 14 hónapos érlelés után adja el.

A takarmányozás rendkívül szigorú, csak szénát és száraz abrak keveréket etethet. Védett fehérjét, és védett zsírt, és sok minden mást nem tartalmazhat, mert a tejből Parmigiano Reggiano sajtot készít. Nem csak a szarvasmarhák számára van szuper prémium minőségű lucernára igény, hanem exportra is.

A lucerna szénát saját
maga takarítja be extra minőségben por, és földszennyeződés mentesen, üde zöld
színben. A szénát 90 napos utóérés után kezdi etetni, és abban sem erjedés, sem
penész nem fordulhat elő. A rendkívül szigorú technikai előírás azonos minőségű
tejet követel a sajt előállításához.

Eredményei:

 • 10500 – 11000 kg tej / laktáció
 • 13 hónapos ellési forduló
 • 4,5 borjúszaporlat (átlag)/tehén

A fejős tehenek
adagjának az összetétele:

 • 3 kg első kaszálású lucernaszéna
 • 5 kg második kaszálású lucernaszéna
 •  6 kg 3./4./5. kaszálású lucernaszéna
 • 2 kg perje széna
 • 12,5 kg takarmányliszt, melynek összetétele: kukorica, kukoricapehely. szójahéj, esztrahált
  liszt pörkölt szójából, sajtolt cukorrépabél, teljes szójapehely, árpa,
  takarmánykorpa, cukornád melasz, teljes búzaliszt, kálcium-karbonát, hántolt
  esztrahált napraforgóliszt, szódabikarbóna, nátrium-klorid, sörélesztő,
  magnézium oxid, dikalcium-foszfát.

Arizona, Kalifornia exportra is szállít szuper prémium minőségű lucernaszénát. Természetesen az időjárási viszonyok miatt ott könnyebb elkészíteni.

Az alábbi videó is bizonyítja, NEM lehetetlen.

A teljes cikket itt megtekinthetik:
Nem légszáraz, ezután még szénaszárítóra megy!